среда, 25. јул 2012.

Црногорска објава рат Аустро-Угарској


Петар Пламенац, Црногорски министар спољних послова (1913-1915​)


"11. јула * т.г. Ц. Кр. Влада бијаше предала влади српској ноту којом тражи од исте ништа мање него одрицање суверенитета Србије у корист монархије.
Кр. Српска влада ради очувања (спасења) европског мира и да би уштедила Европи грозоте рата, учинила је - у одговору на аустроугарску ноту - све уступке Монархији који су се слагали са достојанством једне независне државе
Влада Његовог Краљевског и Царског Величанства није хтјела да се изјасни да је задовољна тијем попуштањем без преседана, те је 15  т.м. објавила рат Србији и већима осам дана како покушава да упадне у њено земљиште загрожавајући њену независност као и оној цијелог Српског народа.
19. т. м. Њемачка, савезница Аустроугарске Монархије, објави такође рат Русији, заштитници Црне Горе.
Црна Гора спојена са Србијом јаким везама једне исте крви и привржена Русији несаломљивим везама вјековне захвалности, загрожена такође и она сама, - као што то доказују агресивне мјере које је Аустро-Угарска предузела дуж њене границе, са стране Далмације и Херцеговине, већ од 15 дана, па прогонство Црногораца из Монархије, узапћивање наших бродова, оружани напад на граници Санџака-принуђена је да изјави да не може остати неутрална у тој борби и да се мора такође латити оружја ради учешћа у одбрани слободе Српског народа.
У име Његовог Величанства Краља мога Узвишеног Господара част ми је извијестити Вашу Преузвишеност да се Ваша мисија на Цетињу завршила.
Изволите, господине министре, примите увјерење мојег особитог поштовања.

                                                                                          П. Пламенац "

* Стари календар


Операције Црногорске војске у Првом светском рату - Војноисторијски институт ЈНА - Београд 1954.



Нема коментара:

Постави коментар